Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΗΝ ΗΛΕΙΑ ΜΕ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Το ποδήλατο -η ποδηλασία- είναι ένα σπορ για φυσιολάτρες. Η εποχή είναι ιδανική, η ηλειακή φύση στην καλύτερή της... διάθεση.

Το ποδήλατο στη Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει γνωρίσει πραγματικά μεγάλη άνθηση. Παρ’ όλα αυτά λίγοι το χρησιμοποιούν για κάτι περισσότερο από μια μικρή βόλτα. Κι όμως το ποδήλατο μπορεί να γίνει ένα εργαλείο που θα βελτιώσει την καθημερινότητά μας, είτε γιατί θα το χρησιμοποιήσουμε σαν τρόπο άθλησης είτε ως μέσο μετακίνησης, αφού ειδικά στις μικρές αποστάσεις των 2-5 χλμ. έχει ασύγκριτα πλεονεκτήματα έναντι των άλλων μέσων μεταφοράς.
Ο νομός Ηλείας με λιακάδα είναι απόλαυση για τους ποδηλάτες.
Ομως με το ποδήλατο μπορούμε να κάνουμε και κάτι παραπάνω: Να πάμε μια εκδρομή, μονοήμερη ή και διήμερη, να γνωρίσουμε μέρη της Ηλείας αλλά και των γειτονικών νομών Αρκαδίας και Μεσσηνίας, που ακόμα κι αν τους έχουμε επισκεφθεί εποχούμενοι, το ποδήλατο θα μας βοηθήσει να τους (ξανα)ανακαλύψουμε με αυθεντικότερο τρόπο.
Το πού θα κάνει κάποιος ποδήλατο εξαρτάται αποκλειστικά από τις προτιμήσεις του και βέβαια την φυσική του κατάσταση. Αν η εμπειρία σας και η φυσική κατάστασή σας δεν είναι και η καλύτερη, ας μη σχεδιάσετε μια διάσχιση της ... Πίνδου, όσο καλή ιδέα κι αν ακούγεται.
Ξεκινήστε από κάτι απλούστερο και σίγουρα πιο .... επίπεδο. Αν είστε αρχάριοι απλά αγνοήστε τους χωματόδρομους. Γιατί; Απλά εκεί θα βρείτε περισσότερες ανηφόρες, θα είστε μόνοι σας και το οδόστρωμα θα απαιτήσει από εσάς αυξημένες -συνήθως- οδηγικές ικανότητες.
Αντίθετα, ένας ήρεμος επαρχιακός ασφαλτοστρωμένος δρόμος όχι μόνο μπορεί να είναι πιο εύκολος, άρα να είστε σε θέση να διανύσετε μεγαλύτερες αποστάσεις (περίπου διπλές, σε σχέση με το χώμα), αλλά θα σας περάσει από τοποθεσίες και χωριά που θα κάνουν τη διαδρομή σας κάτι περισσότερο από μια απλή βόλτα.
Ολα αυτά βέβαια προϋποθέτουν κάποια -όχι πολύ μεγάλη- εμπειρία, έναν ασφαλή -όχι απαραίτητα ακριβό- εξοπλισμό και διάθεση να βγείτε στην ύπαιθρο.
Προσεχώς ο Π.Σ. Πύργου θα σας προτείνει μέσω αυτής της ιστοσελίδας τέτοιες διαδρομές.